I fredags firade vi att mina stygn var borta med svenska kräftor. Dom var fullkomligt ljuvliga och jag grämde mig att vi delade 1 kg på tre. Det blir alldeles för lite! Det intressanta är resonemanget kring kostnaden för just svenska kräftor från min man. "-Vi kan ju inte köpa två kilo!! Det blir ju 650 kronor!" Mitt spontana svar är att - Nej det har du ju rätt i..". Men vårt alternativ som hade övervägts var att gå ner på Sorbon och äta plankstek och då hade ju notan för oss tre säkerligen landat på mer än det. Alltså tänker jag äta svenska kräftor igen. Säsongen är så jäkla kort och jag verkligen njuter när jag får goda kräftor. Och det är svårt att få samma smak och konsistens på utländska. Därför bestämde vi nu ikväll att vi kör vi ihop en liten kräftskiva den 25 augusti. Lite blandat med personer och inte samma konstellation som vanligt. Alltså, det är svårt att göra det helt random, men lite. Knytis vad gäller kräftorna så får var och en bestämma vilka kräft...
Ett gott bröd blev det ikväll också. Ett otroligt enkelt rågbröd som självklart är godast nybakat, men går utmärkt att rosta. Långt mycket godare än det som barnen gärna rostar om det ska vara köpebröd; frökusar från Pågen...
Till fyra limpor/kakaor:
Knappt ett paket jäst (jag tar aldrig så mycket som rekommenderat då jag väljer att jäsa längre istället)
6 dl vatten. Inte kallt men ej heller så mkt som 37 grader
6 dl rågmjöl eller grahamsmjöl
6 dl vetemjöl
1,5 dl solrosfrön, pumpakärnor eller nötter
1-2 tsk salt
Smula jästen i en bunke. Häll på vattnet och lägg i saltet. Låt stå en stund innan du rör om i bunken så att jästen löser sig.
Häll först i rågmjölet/grahamsmjölet och sen vetemjöl och sist kärnorna/nötterna. Rör om allt och arbeta snabbt ihop degen med en trägaffel. Degen ska vara ganska lös.
Låt jäsa i ca 1 timme - gärna mer.
Sätt på ugnen med plåten i i god tid innan du bakar ut degen. 225-250 grader. Plåten ska nämligen vara fullt varm när du lägger på bröd...
I fredags var det mycket som hände. Ganska peppad för en dag med konferens efter lunch, föreläsare, kreativ övning, drink och sen (egentligen) kräftskiva på jobbet. "Egentligen" för att jag valde bort den för att gå på tjejmiddag hos min vän Sanna med tjejerna från de gamla "Ekerögänget". Vänner som jag umgåtts med frekvent i snart 30 år. Sanna, såklart, Karin, Tina och Ulrica. Det här att vi ses är liksom inte så självklart, fast det egentligen borde vara det, då det genom alla år varit liite gnissel på vissa fronter. Det borde vara så himla lätt, egentligen, men jag har efter många träffar undrat varför vi försöker egentligen. I fredags var det över ett år sen vi sågs alla fem utan män. Kanske till och med två år sen. Mycket som hänt och min tanke var att nu, nu skulle det blir så där himla mysigt som jag önskar att det kan vara. Däremellan umgås jag med alla dessa kvinnor olika mycket, men än dock frekvent. Oftast i konstellation med respektive och ibland m...
Kommentarer
Skicka en kommentar